DAV Class 5 Science Solution | Chapter 12 Observing the Sky

DAV CLASS 5 Science Solutions: We have discussed the solution of class 5 Science book chapter 12 solutions are given below with proper Explanation please bookmark our website for further updates.

Chapter 12 Observing the Sky DAV Class 5 Science Question Answer

SOMETHING TO KNOW

A. Fill in the blanks.

1. A group of stars that appear to form a pattern in the sky is known as a constellation.

2. A planet is closer to us than the stars.

3. The planets are also known as wandering stars.

4. The pole star defines the north direction.

5. Stars twinkle but planets do not twinkle.

B. Match the following.

Column IColumn II (Answer)
1. a constellation visible in winter(c) Orion
2. the ‘morning stars’(e) Mercury and Venus
3. a constellation visible in spring(d) Ursa Minor
4. the brightest object in the night sky(b) Moon
5. a star of average brightness(a) Sun

C. Tick (✓) the correct option.

1. The planet that can be (sometimes) seen in the evening sky, even with the unaided eye, is (a) Neptune (b) Saturn (c) Mercury (d) Uranus

Ans 1. (c) Mercury

2. The two stars, at the top of Ursa Major, are called (a) Pole Stars (b) Big Dipper (c) Small Dipper (d) Pointers

Ans 2. (d) Pointers

3. The Cassiopeia is (a) a bright group of stars in the sky (b) an artificial satellite (c) the name given to a spaceship (d) a constellation visible in autumn

Ans 3. (d) a constellation visible in autumn

4. From the following, the object in the sky, that (apparently) moves least in a given time is (a) North Star (b) Venus (c) Sun (d) Moon

Ans 4. (a) North Star

5. The brightest planet in the night sky is (a) Jupiter (b) Venus (c) Mars (d) Neptune

Ans 5. (b) Venus

6. On closely observing some bright stars, for some hours, one finds that stars appear to move from (a) east to west (b) west to east (c) north to south (d) south to north

Ans 6. (a) east to west.

D. Answer the following questions in brief.

1. Why do, we usually not see the stars during the day?

Ans 1. Stars are present all the time in the sky. But they are not visible during the day because of the brightness of the sun.

2. In which part of the sky are we likely to find Venus when it is visible as an evening star?

Ans 2. West

3. State the cause of the apparent motion of the sun from east to west?

Ans 3. Since the earth rotates from west to east, the apparent path of the sun in the sky is from east to west.

4. Name the special star in the northern hemisphere. Why has it been useful for travellers?

Ans 4. North Star or Pole Star is the special star in the northern hemisphere. The apparent position of the Pole Star never changes. Hence, it has been useful for travellers.

E. Answer the following questions.

1. Define the term ‘constellation’.

Ans 1. Some stars appear to form some kind of pattern. The pattern resembles some similar figures. Such a group of stars is called a constellation.

2. In what respect is, the Pole Star, different from other stars?

Ans 2. The Pole Star is in line with the axis of the earth. Hence, its apparent position in the night sky never changes. So, Pole Star is different from other stars.

3. Write two points of difference between a planet and a star.

Ans 3.

PlanetStar
Planets do not twinkle.Stars appear to twinkle.
A planet is closer to us than the stars.Stars are very far from us as compare to planets.

4. Why do stars appear to slightly shift their position in the night sky?

Ans 4. The apparent position of stars change from east to west; because the earth rotates from west to east.

5. Why do stars appear as points to us?

Ans 5. Stars are very far from us. Hence, they appear as points to us.

Chapter 1 |My Body |Class-5 DAV Science Question and Answer

Chapter 2 |Plants |Class-5 DAV Science Question and Answer

Chapter 3 |Forests |Class-5 DAV Science Question and Answer

Chapter 4 |Animals—Our Friends |Class-5 DAV Science Question and Answer

Chapter 5 |Food and Health |Class-5 DAV Science Question and Answer

Chapter 6 |Spoilage and Wastage of Food and Food Preservation |Class-5 DAV Science Question and Answer

Chapter 7 |Importance of Water |Class-5 DAV Science Question and Answer

Chapter 8 |Properties of Water |Class-5 DAV Science Question and Answer

Chapter 9 |Fuels |Class-5 DAV Science Question and Answer

Chapter 10 |Air |Class-5 DAV Science Question and Answer

Chapter 11 |Our Solar System |Class-5 DAV Science Question and Answer

Chapter 12 |Observing the Sky |Class-5 DAV Science Question and Answer

1 thought on “DAV Class 5 Science Solution | Chapter 12 Observing the Sky”

Leave a Reply

%d bloggers like this: