DAV CLASS 8 Resources: Utlisation and development Solutions

DAV CLASS 8 Resources: Utlisation and development Solutions

Something to do.

A. Tick () the correct option.

1. Future generations will depend on solar energy because it is

Ans 1. (c) inexhaustible

2. Which one of the following resources can be recycled?

Ans 2. (a) gold

3. All the abiotic resources include-

Ans 3. (b) non-living things

4. Available resources which are not being tapped fully, for the time being, are called

Ans 4. (d) potential resources

5. Which one does not promote the conservation of resources?

Ans 5. (c) use as much resources as required.

B. Fill in the blanks.

1. Metal can be used again and again after processing.

2. On the basis of occurrence, resources are classified into two categories natural and man made.

3. With advancement of technology availability of capital and skilled labour are necessary for resource utilisation.

4. Developed countries are economically self-sufficient and technically advanced.

5. The potential resources need a detailed survey for estimating their quantity and quality.

C. Write a technical term or an appropriate word for each of the following statements.

Q1. Any material which is used to satisfy human needs. —Resource
Q2. Resources which cannot be renewed.————–Non-renewable resources
Q3. Resources which are created by human beings.——Man-made resources
Q4. The resource which are surveyed and developed.—–Actual resources
Q5. Sustainable and optimum utilisation of resources.—-Conservation

D. Answer the following Questions:

1. Utility and value of a resource vary from time to time and place’. Give any three examples to support the statement.

Ans 1: Earlier human civilizations florist along the river valleys as they are used water for irrigating fields. Now, human beings are using water for generating energy, irrigation, navigation, and industries, etc. Chile and the United States of America are generating more wind energy than India.

2. Why human being considered the most important resource for development?

Ans 2: Human being are considered the most important resource for development because of the following reasons:

1. Human Beings can use their innovative mind to create more resources from nature.

2. Utility of any natural occurring substances can only be realized by humans.

3. Resources are of no value as it can’t become useful on their own.

3. Differentiate between biotic and abiotic resources. Give examples for each.

Ans 3. (i) Biotic resources: The resources are obtained from the biosphere and have life. For example, birds, animals, etc.
(ii) Abiotic resources: These resources are non-living. For example, land, air, minerals, etc.

4. Why is there a need for resource planning? Give any three reasons.

Ans 4. There is a need for resource planning because

(i) Resources are limited in supply but their demand is increasing day by day due to many factors such as increasing population, industrialization.
(ii) Resource planning helps us in identifying the availability of the resources and finding an alternative way to use renewable resources more efficiently, effectively, and economically.
(iii) It helps in reducing the wastage of resources.

5. Mention any six factors on which the utilization of resources depends.

Ans 5. The utilisation of resources depends upon various factors:
(i) Availability of resources
(ii) Availability of capital
(iii) Availability of Water
(iv) Advancement of technology
(v) Availability of transport
(vi) Human Skill

E. Answer the following questions.

1. Human needs and wants are neither uniform in all parts of the world nor static over the year.” Explain the statement by giving suitable examples.

Ans 1. (i) It is a fact that human needs and wants are neither uniform in all parts of the world nor static over the years. They generally grow and become complete with the process of change in society.
(ii) In ancient times, emphasis was mainly given to satisfying basic needs, such as food, clothing and shelter which were derived from the natural environment.
(iii) In advanced societies, greater emphasis has been given to the utilization of resources for satisfying the needs of human beings. (iv) Earlier human civilization flourished along river valleys as they used water for irrigation we now use water for irrigation, navigation, generating electricity

2. Distinguish between renewable and non-renewable resources. Which one of the two would you prefer to use and why?

Ans 2: Resources that can be renewed either naturally or by human efforts are called renewable resources. Eg: Solarenergy,Windenergy,etc.

Renewable resources are also called inexhaustible resources.

Resources that can be used again and again and has no limit are known as non renewable resources. Eg- Oil,Coal,etc.

NonRenewable resources are also called exhaustible resources.

I would prefer renewable resources because it will reduce dependency on the conservation of nonrenewable resources.

3. What is meant by sustainable development? Why is sustainable development the need of the hour?

Ans 3. Sustainable development means development that takes place without damaging the environment. It is the need of the hour, because of our resources are limited in their supply. Over-use of many valuable resources has led to their degradation or deterioration in quality, for example, soil, land and water resources. Therefore, resources should be utilised judiciously so that after fulfilling our present requirement, they are also conserved for the future generations.

4. Describe the various basis of classification of resources with the help of examples.

Ans 4. Classification of resources is done on the basis of (a) Renewability (b) Origin (c) Occurrence (d) Development

(a) On the basis of renewability resources are of two types:

(i) Renewable or inexhaustible resources: These resources can. be renewed either naturally or by human effects. For example, solar energy, air and water.

(ii) Non-renewable or exhaustible resources: These resources take millions of years to be renewed. For example, energy resources such as coal, potroleum, etc.

(b) On the basis of origin resources are classified into:

(i) Biotic resources: The resources are obtained from biosphere and have life. For example, birds, animals, etc.

(ii) Abiotic resources: These resources are non-living. For example, land, minerals, etc.

(c) On the basis of occurrence resources are classified into:

(i) Natural resources: These resources are available from the nature in the form of water, minerals, forests, etc. and used by human beings to satisfy their needs.

(ii) Man-made resources: These resources are created by human beings to satisfy their needs. For example, roads, machines, etc.

(d) On the basis of level of development of resources, we have two types of resources:

(i) Actual resources: These resources have been thoroughly surveyed and their quantities are ascestained. For example, Saudi Arabia has 25.9 per cent of the world’s oil reserved.

(ii) Potential resources: These resources are those whose utility is not known at present or those which are not used despite having utility; instead they may be useful at some time in future. For example, uranium deposits in Ladakh.

6 thoughts on “DAV CLASS 8 Resources: Utlisation and development Solutions”

Leave a Reply

%d bloggers like this: