DAV Class-5 SST Solutions Chapter-6 Leisure Time

DAV class 5 SST chapter 6 Solutions: Are you looking for DAV Books Solutions then you are in right place, we have discussed the complete solution of SST Chapter 6 Leisure Time. DAV class 5 SST chapter 6 question answer is given below.

DAV Class-5 SST Chapter 6 Leisure Time Question and Answer

Something To Know

A. Tick the correct option.

1. Snake Boat Race is held in—

Ans 1. (b) Kerala

2. A popular medium which establishes a direct contact between the actors and audience is—

Ans 2. (a) Theatre

3. A game played by Ladak his during summer is—

Ans 3. (c) Polo

4. Saina Nehwal plays—

Ans 4. (b) Badminton

5. A board game which was a part of Indian history and mythology was—

Ans 5. (a) Chaupar

Ans. 1. (b); 2. (a); 3. (c); 4. (b); 5. (a)

B. Fill in the blanks:

—Help Box—leisure, Kushti, relax, Adu Huh Aata, pranayam

1. We all need time to relax our bodies.

2. Kushti is a traditional Martial Art of India.

3. The time spent away from work for entertainment and relaxation is called leisure time.

4. Adu Hull Aata the Tiger and Goat game of Karnataka helps to develop strategy and team work.

5. Pranayam regulates breathing and relaxes our body as well as mind.

Ans. 1. relax 2. Kushti 3. leisure 4. Adu Hull Aata 5. Pranayam

C. Match the following:

Column IColumn II (Answer)
1. Shatranj(e) Board game
2. Meditation(a) Yoga
3. Karate(d) Martial Art
4. Nautanki(b)Theatre
5. Kathai(c) Story telling

Ans. 1. (e); 2. (a); 3. (d); 4. (b); 5. (c).

D. Answer briefly:

1. Which two qualities are required for a martial art practitioner?

Ans 1. The two qualities that are required for a martial all practitioner are—physical strength and agility.

2. Mention two advantages of reading.

Ans 2. (i) Reading enhances knowledge and awareness.

(ii) It helps to develop imagination, expression and vocabulary.

(iii) It sharpens mind.

3. Name your favourite board game.

Ans 3. Chess.

4. Mention two qualities of a sports person.

Ans 4. (i) Physical Stamina (ii) Discipline

5. Name three water sports.

Ans 5. (i) River rafting (ii) Sailing (iii) Water skiing.

E. Answer the following questions:

1. Define Martial Art.

Ans. Martial Art is the practice of combat (fight) or self-defense. It needs physical strength, skill and coordination. It has become a sport now. Different martial art forms have been a part of India’s culture and traditional games. The Indian wrestling known as kushti is a traditional form of martial art.

2. Why is story telling called an art? How can a story teach us values? Give examples.

Ans 2. Storytelling is an ancient art that involves narrating a story orally. The narrators use a variety of expressions, voice modulations (change in volume) and themes to make the stories interesting and entertaining. They may use puppets, songs, music or lights, Owing to these reasons, story-telling is called an art. A story can teach us values like humanity, compassion, sympathy, gratitude, nobility, etc. For example, the stories from Ramayana and Mahabharata teach us high moral values such as tolerance, patience, perseverance, love, etc. The stories of famous personalities inspire us to do good and avoid bad.

3. How does breathing play an important role in improving our physical and mental health?

Ans 3. When we inhale the breath helps our body to absorb oxygen. The harmful carbon dioxide is removed from our body when we exhale. Long and deep breath makes us mentally and physically relaxed.

4. What is the importance of Chaupal in the life of villagers?

Ans 4. Chaupal is the meeting place of villagers. Together they sit to and talk on various current matters. They also discuss the issues related to the welfare of the village. The village elders or the panchas who also sit at the Chaupal solve the disputes if there is any. Chaupal also gives opportunity to the villagers to enjoy and spend time in their own way. They read newspaper, watch television, share their joys and sorrows, celebrate festivals, etc. Thus, Chaupal is a favourite leisure time venue for the villagers.

5. How do outdoor games score over indoor games.

Ans 5. Indoor games are great but we cannot ignore the importance of outdoor games. After spending long hours in a classroom or an office, children, as well as elders, look forward to some outdoor activity that supplies fresh oxygen to their lungs. Outdoor games refresh the mind in a natural way and keep the body fit. They are free from enclosed space, state air and a cocooned environment. Moreover, outdoor games involve large numbers of people and therefore, develop qualities like cooperation, tolerance, team spirit, etc. Indoor games lack these features.

1 thought on “DAV Class-5 SST Solutions Chapter-6 Leisure Time”

Leave a Reply

%d bloggers like this: