DAV CLASS 8 Social Science Chapter 17 Solutions

DAV CLASS 8 Social Science Solutions: Students who are looking for DAV Social Science Books Solutions then you are in right place, we have discussed the solution of Social Science class 8 book chapter 17 Fundamental Rights, Fundamental Duties and Directive Principles of State Policy. Solutions are given below with proper Explanation please bookmark our website for further updates!!

DAV CLASS 8 Social Science Chapter 17 Solutions

DAV CLASS 8 Fundamental Rights, Fundamental Duties and Directive Principles of State Policy Social Science Question and Answers

Something to Know

A. Tick (✓) the correct option.

1. The Fundamental Right that came into existence in 2002 is the—

Ans 1. (b) Right to Education

2. Writs can be issued by—

Ans 2. (d) a High Court

3. Which of the following statements regarding the Fundamental Rights is incorrect?

Ans 3. (d) They are justiciable.

4. Identify the Directive Principle based on the Gandhian philosophy.

Ans 4. (b) To organise village panchayats.

5. Which one of the following promotes secularism?

Ans 5. (d) Communal harmony

Ans. 1. (b), 2. (d), 3. (d), 4. (b), 5. (d)

B. Fill in the blanks.

1. The Constitution guarantees the Fundamental Rights to all the citizens of India.

2. Right to work has been implemented for the rural unemployed under MNREGA.

3. The practice of untouchability has been abolished to pave the way for social equality.

4. Sikhs are allowed to keep a kirpan was them as a religious symbol.

5. Freedom of religion does not mean that there is no check at all on your religious activities.

C. Match the following.

Column IColumn II (Answer)
1. Secularism(c) promotes harmony
2. Abolition of Untouchability(e) Right to Equality
3. Fundamental Duties(a) non-justiciable
4. Quo Warranto(b) the writ
5. Directive Principles of State Policy(d) 42nd Amendment


Ans. 1. (c), 2. (e), 3. a), 4. (b), 5. (d)

D. Answer the following questions in brief.

1. Explain the significance of the Fundamental Rights in our day to day life.

Ans 1. Fundamental Rights are essential for the development of the personality of every individual and to preserve human dignity.

2. Explain the Right to Freedom of Religion.

Ans 2. Right to Freedom of Religion:

(i) Freedom of conscience and the right to profess, practise and propagate any religion.

(ii) Freedom to every religious institution to manage its own affairs in matters of religion.

(iii) State will not collect any taxes for promotion of any particular religion.

(iv) No religious instruction can be imparted in any educational institution, which is wholly or partly maintained out of State funds.

3. The Fundamental Rights are justiciable and are protected by the Court’. In the light of the above statement, explain the Right to Constitutional Remedies.

Ans 3. Right to Constitutional Remedios: The Constitution of India has not only listed Fundamental Rights but has also prescribed remedies against their violation. If a citizen feels that one of her/his Fundamental Rights has been violated by an executive order, she/he may request the Supreme Court/High Courts to issue the appropriate writ for the restoration of her/his rights—The writs are Habeas Corpus, Mandamus, Prohibition, Quo Warranto and Certiorari.

4. Mention any three Directive Principles of State Policy that have been implemented.

Ans 4. (i) Economic Principles

(ii) Social Principles

(iii) Gandhian Principles

5. Why does the government sometimes make exceptions to help a particular religious community? Justify your answer with examples from recent times.

Ans 5. To respect the sentiments of all religions, the government sometimes makes certain exceptions for a particular community. For example, the wearing and carrying of Kirpan is included in the Sikh religion. So, they are allowed to keep a Kirpan with them as a religious symbol. Similarly, the wearing of a Pagri by Sikhs is again a religious symbol. So, the Sikhs are allowed to wear Pagri in schools or other institutions.

E. Answer the following questions.

1. Explain the five provisions given under the Right to Equality’.

Ans 1. Right the Equality:

(i) Equality before law.

(ii) Prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth.

(iii) Equality of opportunity in matters of public employment.

(iv) Abolition of untouchability.

(v) Abolition of titles.

2. ‘Our Fundamental Rights are not absolute or unlimited’. Support the statement by giving any five suitable examples.

Ans 2. Our Fundamental Rights are not absolute or unlimited. The Indian Constitution has imposed certain restrictions to check the abuse of these rights. Here are some of the examples where restriction imposed are justified—

(i) To prevent spread of infectious diseases, the free movement of the people can be restricted.

(ii) Freedom to practise any profession does not mean to take up gambling, smuggling, hoarding or any other profession, which is injurious or hazardous to the society.

(iii) Nobody can claim to be a doctor or a lawyer unless she/he has the essential qualifications.

(iv) Freedom of expression does not mean to speak or write anything you feel like Any thought or expression that disturbs public peace or harmony or instigates communal violence will not be allowed.

(v) Freedom of religion does not mean to criticise or write anything wrong about the other religion.

3. Classify Directive Principles of State Policy into four main categories. Explain each of them briefly.

Ans 3. Directive Principles of State Policy have been grouped into four main categories. They are—(a) Economic principles (b) Social principles (c) Gandhian principles (d) Principles related to international peace and security.

(a) Economic Principles:

(i) To secure equal pay for equal work for both men and women.

(ii) To provide adequate means of livelihood for all.

(b) Social Principles:

(i) To make efforts to raise the standard of living and public health.

(ii) To guard children against exploitation and moral degradation.

(c) Gandhian Principles:

(i) To organise village Panchayats.

(ii) To promote cottage industries.

(d) Principles related to International Peace and Security:

(i) To maintain just and honourable relations between nations.

(ii) To promote international peace and security.

4. Highlight the main provisions of the Right to Freedom.

Ans 4. Right to Freedom: (i) Freedom of speech and expression. (ii) Freedom to assemble peacefully and without arms. (iii) Freedom to form associations and unions. (iv) Freedom to move freely throughout the territory of India. (v)Freedom to reside and settle in any part of India. (vi) Freedom to practise any profession or to carry on any occupation, trade or business.

Right to Freedom also includes the following provisions:

(i) Protection in respect of conviction for an offence;

(ii) Protection of life and personal liberty;

(iii) Protection against arbitrary arrest and detention;

(iv) Right to Education.

5. Inspite of freedom of religion, why does communal tension persist in certain parts of the country some times? Suggest ways and means to establish communal harmony.

Ans 5. Very often in India, political parties resort to communal politics to win elections. By creating a rift between different communities, the various groups are polarised. This helps in getting the votes of either the majority community or minority community. Economic reasons may also form the reason for communal politics.

Some methods to establish communal harmony are:

(1) There must be a dialogue between the communities to clear the misunderstanding.

(2) Political parties should not be allowed to play communal politics.

(3) The law and order machinery must act swiftly and put down any violence in an impartial manner.

3 thoughts on “DAV CLASS 8 Social Science Chapter 17 Solutions”

Leave a Reply

%d bloggers like this: