DAV CLASS 8 The Modern Period Social Science Solutions

DAV CLASS 8 Social Science Solutions: Students who are looking for DAV Social Science Books Solutions then you are in right place, we have discussed the solution of Social Science class 8 book chapter 8 The Modern Period allowed in all DAV Schools. Solutions are given below with proper Explanation please bookmark our website for further updates!!

DAV CLASS 8 The Modern Period | Social Science Question and Answers

DAV CLASS 8 The Modern Period Social Science Solutions

A. Tick (✓) the correct option:

1. Modern period of indian history began in the –
Ans) Eighteenth century

2. The call “You give me blood, I’ll give you freedom was given by 
Ans) Subash Chandra Bose

3. In which language was the newspaper Kesari published?
Ans) Marathi

4. Which one of the following was a major factor in strengthening the national movement in India? 
Ans) Discontentment among the masses against the colonial power.

5. The book Unhappy Indian was written by
Ans) Lala Lajpat Rai

B. Fill in the blanks.

1. Land revenue settlements are an important source of information.

2. Collection of Gandhiji’s writings has been preserved and displayed at Gandhi Smriti.

3. The Indian National Congress was established in 1885. 

4. The Revolt of 1857 was ruthlessly suppressed by Colonial Power.

5. The Morley – Minto reforms were introduced in 1909.

C. Match the following.

1. Amrita Bazar Patrika–> Bengali 
2. My Experiments with Truth–>Mahatma Gandhi 
3. Simon Commission Report–>1929
4. Transfer of power to the British Crown–>1858
5. Freedom is our birth right –> Bal Gangadhar Tila

D. Answer the following questions in brief.

1. What type of information do we get from the official records?

Ans. Official records include information on tribes, castes and land revenue settlements.

2. How do letters, writings and speeches provide information? Give examples.

Ans. Letters, writings and speeches provide us information about the developments in India that take place during a particular period. For example, the Gandhi Smriti near Rajghat, one of the biggest museum on Gandhiji, has a library with around 60,000 books.

3. Mention any five major events related to the freedom struggle of India.

Ans. The five major events related to the freedom struggle of India are:

(i) Revolt of 1857 (ii) The establishment of the Indian National Congress

(iii) Home Rule League

(iv) Jallianwala Bagh Massacre

(v) Formation of Muslim League

4. Explain any five major sources of information about Modern Indian History.

Ans. The five major sources of information about Modern Indian History.

(i) British Documents: British documents like Morley-Minto reforms, Report of the Simon Commission, the government of India Act give a lot of information about the condition of the people as well as administration of that time.

(ii) Books: Books like Anandmath by Bankim Chandra Chattopadhyay, My Experiments with Truth by Mahatma Gandhi, Unhappy Indian by Lala Lajpat Rai, etc, written in this duration give us an insight into the conditions of that time.

(iii) Newspapers: The London Times Bombay Tunes and vernacular papers like Bal Gangadhar Tilak’s Kesari in Maratha, Amrita Bazar Patrika in Bengali are important sources of the Modem Indian History.

(iv) Administrative reports of the government: Administrative reports of the government on tribes, castes and land revenue settlements are also very important sources of information.

(v) Old buildings, artifacts and people: The architectural style of old buildings, artifacts provide us with information of the past. People who participated in the freedom struggle and saw the important changes share their experiences about the life of the people and the conditions that existed.

5. Enumerate the steps taken by the East India Company to their rule in India? How did the rule of the company come to an end?

Ans. In order to establish their rule in India, the East India Company strengthened military action. introduced railways, postal service and passed different Acts. The discontentment among the Indian against the colonial power led to many national movements like Quit India Movement, Dandi March, Jallianwala Bagh Massacre etc. As a result, British rule came to an end.



4 thoughts on “DAV CLASS 8 The Modern Period Social Science Solutions”

Leave a Reply

%d bloggers like this: