DAV Class –5 SST Solutions Chapter -3 Variation in Shelters

DAV class 5 SST chapter 3 Solutions: Are you looking for DAV Books Solutions then you are in right place, we have discussed the complete solution of SST Chapter 3 Human Migration . DAV class 5 SST chapter 3 question answer is given below.

DAV Class-5 SST Chapter 3 Variation in Shelters Question and Answer

Something To Know

A. Tick the correct option.

1. The number of Bhimbetka rock shelters is—

Ans 1. (a) 700

2. Bamboo and wooden houses are found in—

Ans 2. (c) Earthquake-prone areas

3. The earliest form of shelter for man were—

Ans 3. (b) Caves

4. Flat roof houses are found in regions of—

Ans 4. (a) High temperature

5. The volume of radio/television at night should be kept-

Ans 5. (a) Low


B. Fill in the Blanks

—Help Box—inhabitants, limited, dependent, car, sloping

1. We live in society because we are dependent on others for fulfilment of our needs

2. Houses in hilly areas have sloping roofs.

3. Stilt houses protect the inhabitants from wild animals.

4. You can organise car pool with neighbours. In cities, flats are common because of land and many people.

5. In cities, flats are common because of limited land and many people.

Ans. 1. dependent 2. sloping 3. inhabitants 4. car 5. limited.

C. State whether True or False:

Questions Answer (True/False)
1. Huts were the earliest form of man-made shelter.True
2. Bhimbetka rock shelters are 9000 years old.True
3. The houses in the hilly areas have flat roofFalse
4. We must never help our neighbours in case of emergency.False
5. Most people do not hesitate to throw garbage on street.True

Ans. 1. True 2. True 3. False 4. False 5. True

D. Answer briefly:

1. What was the earliest form of shelter?

Ans 1. Caves were the earliest form of shelter.

2. What are the walls of huts made of in villages?

Ans 2. The walls of huts in villages are made of mud.

3. Why are some houses built with thick walls and flat roofs?

Ans 3. Some houses are built with thick walls and flat roofs to keep them cool in summers.

4. Give two advantages of high-rise apartments.

Ans 4. (i) In cities there is limited space. High-rise apartments offer accommodation to many families in less space.

(ii) They are suitable for places where the population is increasing very fast.

5. What is the advantage of the Neighbourhood Watch Plan?

Ans 5. It is a wonderful way of crime prevention and ensuring the safety of residents, especially the elderly members and children.

E. Answer the following questions:

1. What information do we get from Bhimbetka rock shelters?

Ans 1. (i) The Bhimbetka rock shelters are in Madhya Pradesh.

(ii) They are the ancient Stone Age rock shelters with paintings.

(iii) These are permanent settlements and are over 9000 years old. They are 700 in number and have around 400 paintings.

(iv) They throw light on the life, tools and implements of the early man.

(v) Their discovery links us to the pre-historic man.

2. List the changes occurred in the life of man when he became a food producer?

Ans 2. (i) When man became a food producer, a great change occurred in his life and the type of dwellings.

(ii) Now he started living a settled life close to the water bodies as he needed water for his crops and other domestic activities.

(iii) He started building huts with branches and leaves of trees.

(iv) Later on, the early man discovered that the walls of the huts could be made with mud.

3. Give three reasons for regional variation in houses?

Ans 3. (i) The regional variation in houses arises from difference in landforms, climate, materials available for building a house and money that one wants to spend on land and construction.

(ii) In hilly regions, houses are built with sloping roofs. In regions of high-temperature houses are built with thick walls to keep them cool.

(iii) In areas which are close to water bodies, stilts houses are built. They are made a couple of feet above the ground level.

(iv) In earthquake-prone areas houses are built with bamboo and wood to minimise the damage to life and property.

4. What are the responsibilities of a good neighbour?

Ans 4. (i) A good neighbour keeps the volume of radio and television low, especially at night.

(ii) He/She does not use noisy equipments like washing machines, vacuum cleaners, etc. at night.

(iii) He/She informs his/her neighbours in advance if he/she is going to arrange a party.

(iv) One can also organise a car-pool with neighbours and share the parking space.

(v) He/She is always ready to help his/her neighbours in time of emergency.

5. Complete the table below:

DAV Class –5 SST Solutions Chapter -3 Variation in Shelters

Ans.

DAV Class –5 SST Solutions Chapter -3 Variation in Shelters

3 thoughts on “DAV Class –5 SST Solutions Chapter -3 Variation in Shelters”

Leave a Reply

%d bloggers like this: